Het W.G. van de Hulst-festival in Hasselt is dit jaar op vrijdag 13 december. Het krijgt een nieuwe opzet, met onder meer veel activiteiten op straat. Een projectkoor zingt voor café De Zon op de Markt liedjes uit de fameuze televisieserie ‘t Schaep met de 5 pooten van Eli Asser. Bij slecht weer zingt het koor in het café. Er komen twee of drie rondes met liedjes. Het complete programma van 2019 vind je op de eigen website van het festival: wgvdhulstfestival.nl.

Het W.G. van de Hulst-festival is een festival voor fijnproevers en liefhebbers van nostalgie. Het brengt een ode aan het jeugdboek en aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een van de eerste en beste kinderboekenschrijvers, W.G. van de Hulst, is het boegbeeld. De festivaldag is een evenement voor het hele gezin.

Naamgever van het festival is onderwijzer en kinderboekenschrijver Willem Gerrit van de Hulst uit Utrecht, die samen met Chr. van Abcoude en Joh. C Kievit tot de eerste generatie jeugdboekenschrijvers van de Nederlandse literatuur behoort. Van deze eerste generatie jeugdboekenschrijvers is W.G. van de Hulst de meest productieve: er zijn meer dan honderd boeken van hem uitgegeven, waarvan in de loop van de tijd vier miljoen exemplaren werden verkocht. Vooral in de jaren vijftig is W.G. van de Hulst een bekende Nederlander. Op zijn verjaardag wordt hij overladen met duizenden verjaardagskaarten uit het hele land.

W.G. van de Hulst gaat vooral de geschiedenis in als de schrijver van zondagsschoolboekjes, die protestants-christelijke kinderen in de vorige eeuw – samen met een sinaasappel – na kerstvieringen mee naar huis kregen. In 1907 verscheen zijn eerste boek: Willem Wijcherts. Zijn meest bekende boeken zijn: In de Soete Suikerbol (1948), Rozemarijntje (1934), Het huisje in de sneeuw (1924), Van de boze koster (1923), Niek van de bovenmeester (1917), Jaap Holm en zijn vrienden (1910) en Oude Bram (1909). Bekend wordt Van de Hulst ook door de genoemde kerst- en zondagsschoolboekjes, door de eerste kinderbijbel, door sprookjes en door historische jeugdromans.

De meeste verhalen bedenkt W.G. van de Hulst als onderwijzer/verteller in de klas van zijn school aan de Jutfaseweg in Utrecht. Hij schrijft als geen ander in een taal en vanuit het perspectief van een kind. Ook op een andere wijze is het werk van Van de Hulst vernieuwend: hij laat zijn boeken illustreren, wat niet gebruikelijk is in zijn tijd, en hij gebruikt korte zinnen en spreektaal. Hij is meester in klanknabootsingen, cursiveringen, accenttekens en stippeltjes. Daarom zijn zijn boeken zo gemakkelijk voor te lezen.