Laden Evenementen

Socratisch gesprek

13 nov 2018 | Bibliotheek Hasselt | SCAB-vrienden € 5,00 (voor niet leden € 7,50)

Het Socratisch gesprek is een groepsgesprek over een fundamentele, liefst filosofische, vraag. De deelnemers gaan daarbij gezamenlijk op zoek naar een antwoord. De vraag staat in verband met een concrete, voor ieder toegankelijke ervaring. Het is geen resultaatgericht gesprek en geen discussie. Het gaat om het gezamenlijke onderzoek naar antwoorden aan de hand van een systematische reflectie.

Dit keer is het onderwerp: Duurzaamheid.

Al in de oudheid was men met de toekomst bezig, zeg maar met het tijdvak waarin we nu leven, het jaar van nu. Als je met de toekomst bezig bent omdat je er geloof aan hecht, dan is het niet vreemd dat mensen ook al in de verre oudheid uiting gaven aan zulke gedachten. Dat deden ze op verschillende manieren: grotbewoners door hun primitieve handafdrukken en allerlei dierentekeningen, zo geloofden hunebedbouwers dat hun meerderen in megalithische graven in een ander rijk gingen verder zouden leven, evenals de Egyptische farao’s met hun immens grote pyramiden en de Griekse tempelbouwers dito.

En wij, als we kijken naar onze bouwsels, brouwsels en andere hersenspinsels: geven we daarmee ook niet vorm aan het geloof in de duurzaamheid der dingen? Of is het eigenlijk veel ingewikkelder?

Het gesprek staat onder leiding van Karel van Haaften

Aanmelden kan vooraf via de website. SCAB-Hasselt@hotmail.com  Het maximaal aantal deelnemers is tien.

Deel dit:
Terug naar agenda

Gegevens

Datum:
13 nov 2018
Tijd:
19:30 - 22:30
Kosten:
SCAB-vrienden € 5,00 (voor niet leden € 7,50)
Deel dit: