Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Socratisch gesprek over ‘Fatsoen’

22 oktober 2019 om 19:30 tot 22 oktober 2019 om 22:00 | Bibliotheek Hasselt | € 7,50 (vrienden SCAB € 5,00)

Het onderwerp deze keer: Fatsoen. Is fatsoen een deugd, of alleen een norm, d.w.z. een regel voor gedrag. Heeft fatsoen te maken met zaken als veiligheid en vertrouwen, of alleen
met je voeten vegen als je binnenkomt? De columnist pleit in de krant voor een herwaardering van fatsoen als publieke deugd. Een waarde-oriëntatie die we nodig hebben in het sociale verkeer. Een zorgzame waarde die rekening houdt met het goede voor allen in iedere situatie. De oude Grieken noemden dat ‘hosios’ en de moraal filosoof Adam Smith noemde het ‘propriety’ en in het recente wetgevend kader voor bestuurders van financiële instellingen heet het: betamelijk gedrag. Daarmee wordt expliciet bedoeld: handelen in het belang van de gemeenschap, en dat is (veel) meer dan je alleen houden aan de wet. Is dat wat wij verstaan onder fatsoen: het goede doen met het oog op alle betrokkenen? Of heeft fatsoen voor ons toch meer te maken met voeten vegen? Wat is dat: fatsoen? Wat verstaan we daaronder?

Het socratisch gesprek is een groepsgesprek over een fundamentele, liefst filosofische, vraag. De deelnemers gaan daarbij gezamenlijk op zoek naar een antwoord. De vraag staat in verband met een concrete, voor ieder toegankelijke ervaring. Het is geen resultaatgericht gesprek en geen discussie. Het gaat om het gezamenlijke onderzoek naar antwoorden aan de hand van een systematische reflectie.

Het gesprek staat onder leiding van Karel van Haaften.

Wil je meepraten? Meld je dan aan via scab-hasselt@hotmail.com. Het maximaal aantal deelnemers is tien.

Deel dit:
Terug naar agenda