Highlights

 

Uitvoering projectkoor april 2018

Na een enkele weken repetities en veel oefenen durven de zangers van het projectkoor het aan: dinsdag 17 april is er live gezongen bij de filmvertoning La Traviata in de Schakel Hasselt. Deze bekende opera, gebaseerd op de roman La dame aux camélias van Alexandre Dumas is verfilmd door Franco Zefferelli (1982).

De opera van Giuseppe Verdi vertelt in drie bedrijven over Alfredo, die een relatie begint met de courtisane Violetta.  Zijn vader is zeer tegen de verhouding en weet het paar uit elkaar te drijven. Echte liefde overwint echter alles, behalve de dood.

De werkgroepen film en theater en muziek van de SCAB werkten deze avond samen en boden hiermee een unieke voorstelling: La Traviata wordt als film vertoond, onderbroken door live optredens van het projectkoor.

Dit (tijdelijke) koor van enthousiaste amateurs heeft op zes zaterdagen een aantal aria’s ingestudeerd onder leiding van de dirigente Nynke Poelsma.  Met bloed, zweet en tranen, want het is zeker niet gemakkelijk: zingen in het Italiaans, snel en ook nog opera aria’s. De SCAB is dan ook enorm trots dat het is gelukt en we jullie kunnen laten genieten van dit beroemde verhaal gebracht door zangers uit Hasselt en Zwartsluis.

Schrijver/columnist Özcan Akyol ( Eus) in Zwartsluis

De bekende schrijver/columnist Özcan Akyol was  -28 november 2017 –  op het Agnietencollege in het kader van boek- en leespromotie.
Voor leerlingen van derde leerjaar (TL) van het Agnietencollege hield Eus vanochtend een lezing over zijn leven en zijn boeken.
Geboeid luisterden de leerlingen naar het levensverhaal van Özcan.
Zijn leven is zeker geen doorsnee verhaal, maar vooral dankzij het ontdekken van boeken en lezen heeft dit leven een andere wending genomen. Door het lezen van boeken ontdekte hij een andere wereld, een wereld die eerst onbereikbaar leek, maar toch door hard werken is bereikt.
Nu zijn er twee romans van zijn hand verschenen, heeft hij een documentaire voor tv gemaakt en schrijft hij regelmatig columns in diverse kranten en tijdschriften – o.a. de Stentor en is hij gast in verschillende tv programma’s.
Özcan is een van de drie schrijvers die in het kader van de Boekenweek voor jongeren ( september 2017)  een verhaal heeft geschreven en een tour heeft gemaakt langs verschillende scholen/bibliotheken.
In overleg met het Agnietencollege – sectie Nederlands – heeft de SCAB Hasselt Özcan gevraagd ook voor de leerlingen in Zwartsluis nog eens zijn verhaal te vertellen.
We hopen dat dit verhaal van Eus in ieder geval enkele leerlingen tot het lezen van boeken zal inspireren.. zoals Eus vanmiddag mailde:

“ Het is altijd erg leuk om met jongeren te praten. Hoop dat een paar geraakt zijn en nu anders aankijken tegen lezen.”

Jubileum SCAB maart 2017

De SCAB bestaat 25 jaar ( oprichting 21 maart 1992), dat is gevierd met een week vol activiteiten voor iedereen, jong en oud, vriend en niet-vriend. Bestuur en werkgroep leden kijken terug op een geslaagde week, met hele succesvolle activiteiten en iets minder geslaagde activiteiten. Maar over het geheel van de activiteiten, de diversiteit ervan, zijn we erg tevreden.
Voor een impressie zie de foto’s.

 

Opening SCAB seizoen 2016 door Clean Pete

clean-peteStichting Culturele Activiteiten Bibliotheek Hasselt (SCAB) heeft vrijdag 30 september 2016 het nieuwe seizoen geopend in Molen ‘De Zwaluw´. SCAB heeft daarbij ook het startsein gegeven voor het vijfentwintige jubileumjaar. Clean Pete verzorgde een optreden waarop het publiek enthousiast reageerden. ” Om 20.00 uur  begon het duo, bestaande uit cello, gitaar en tweestemmige zang van de tweelingzusjes Loes en Renée Wijnhoven op te treden met hun zelfgeschreven liedjes in de Molen in Hasselt.

“Veel teksten gaan ook over ons als zussen en de relatie die wij met elkaar hebben. Over zusterliefde.”

Loes en Renée begonnen al op jonge leeftijd samen te spelen onder de naam Clean Pete, die verwijst naar een lokale zwerver. Ze volgden beiden een opleiding aan het Conservatorium Maastricht. In maart 2012 kwam hun eerste ep Niet nu, ja ook nu, maar vooral altijd uit.

Om deze ep te presenteren reisden zij met een Volkswagenbus langs cafés, woonkamers, theaters en boekenwinkels. In dat jaar haalden zij de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters.

Optreden bij De wereld draait door met het lied: Ik ga op reis en neem mee.

SCAB opent cultureel seizoen 2015 met Jan Rot

jan-rotDe Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) heeft zaterdag 19 september 2015 de opening van het nieuwe seizoen gevierd. Dit jaar te gast bij Korenmolen de Zwaluw in Hasselt was Jan Rot met zijn theaterprogramma “Jong en veelbelovend”

Dit is wat ik was… zo eindigde een bijzonder avond in de Molen met de het laatste lied van Jan Rot, een vertaling van My Way. Met een enorme energie bracht hij met zijn programma “Jong en Veelbelovend!” een scala aan herinneringen en liedjes aan de jaren ’70. Voor de meeste toeschouwers was deze avond een feest van herkenning.

Jan Rot is een echte taal virtuoos, veel bekende liedjes uit de jaren ’70 heeft hij naar het Nederlands vertaald, steeds met behoud van de strekking van de oorspronkelijke tekst. Behalve bekende liedjes zong hij ook eigengemaakte liedjes, zeer indrukwekkend was het nummer “Stel dat het zou kunnen”, over zijn overleden moeder. Dit liedje zong hij ook in het EO-programma de kist op 13 september 2015.

Dankzij Henry Paarhuis was de molen omgetoverd in een sprookjesachtige sfeer; indrukwekkende verlichting en prachtig geluid maakten het tot een echte theatershow.

Kunstroute “Dicht op Hasselt”

dicht-op-hasseltOpen Monumentendag niet alleen met monumenten, maar ook kunst in de openbare ruimte in Hasselt.

Zaterdag 12 september 2015 werd er overal in het land Open Monumentendag gevierd; zo ook in Zwartewaterland met zijn vele monumenten in de drie kernen.

Maar behalve deze historische monumenten heeft Hasselt ook een rijk bezit aan kunst in de openbare ruimte. Op diverse plekken in de binnenstad en daarbuiten staan kunstwerken, sommige al lang, andere pas net geplaatst: zoals het Joods Herdenkingsmonument in april 2015.

En dan is er nog de kunstroute Dicht op Hasselt: een kunstroute ontstaan naar aanleiding van de gedichtenwedstrijd in het kader van Hasselt 750 jaar stad.

Het thema van deze Monumentendag – Kunst en Ambacht – leek ons een mooie gelegenheid de kunstroute opnieuw onder de aandacht te brengen.

Dankzij een subsidie uit het nieuwe Cultuurfonds en bijdragen en medewerking van de SCAB, Tip en Hanzestad Hasselt Marketing, werd er een geheel vernieuwde uitgave  gepresenteerd, met daarin ook de reeds bestaande kunstwerken in Hasselt.

Op twee plattegronden staan de verschillende kunstwerken vermeld, met het boekje kunt u de wandelingen/fietstochten door Hasselt gaan maken.

Ter gelegenheid van deze uitgave werd de kunstroute Dicht op Hasselt door Hasselt opnieuw  bewandeld; samen met de dichters en de kunstenaars (van toen) onder leiding van Henk Laarakkers, Het vertrekpunt was om 14.30 uur bij de Molen, na een korte speech over dit boeiende kunstproject.

De afsluiting met de overhandiging van het eerste exemplaar was aan het einde van de wandeling in De Werkplaats rond vier uur. Onder het genot van een hapje en een drankje ontving de burgemeester de hernieuwde uitgave van deze kunstroute.

Deze nieuwe uitgave is te verkrijgen bij de TIP Hasselt en bij De Werkplaats (Stichting Hanzestad Hasselt Marketing).

 

Spaanse avond

spaanse-avondSpaanse avond met muziek, dans en poëzie in de Werkplaats Hasselt.

Op vrijdagavond 26 februari 2016 organiseerde de SCAB, in het kader van de Spaanse maand, een avond met demonstraties flamenco dans door Kadri Merimaa en enkele leerlingen, onder begeleiding van een gitarist. Flamenco is de muziek, zang en dans van de zuidelijke provincies van Spanje.

De muziek en dans werden afgewisseld met gedichten in het Spaans en in het Nederlands door Casper de Jong: onze plaatsgenoot/dichter, die vorige maand zijn nieuwste gedichtenbundel heeft gepresenteerd.
Casper dichte in het Nederlands, maar ook het Spaans is als een tweede taal voor hem; dichten in het Spaans en vertalen van Spaanse dichters gaat hem dan ook goed af.
Om helemaal in Spaanse sferen te komen zijn er deze avond Spaanse wijnen en Spaanse tapas geserveerd.